icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 26 januari 2018

Start bouw eerste waterzuiverende plantenkas van Nederland

Onder toeziend oog van de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant, de dijkgraaf van Waterschap De Dommel en de burgemeester van Gemeente Tilburg werd vanochtend bij trappistenabdij Koningshoeven, bekend van het bier La Trappe, het startsein gegeven voor de bouw van een eigen biologische waterzuiveringsinstallatie. De installatie is de eerste in zijn soort in Nederland.

Plantenkassen

In twee plantenkassen wordt straks door de wisselwerking tussen de micro-organismen van de plantenwortels en die in het water onder meer het afvalwater van de bierbrouwerij gezuiverd. Dit water kan daarna weer gebruikt worden voor het irrigeren van de grond rond de abdij, sproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Madaster Materialenpaspoort

Het initiatief voor de inzet van de zuiveringsinstallatie werd genomen door Waterschap De Dommel. Het Hongaarse Biopolus ontwikkelde het concept en wij mogen vanuit M.J. Oomen riool- en betontechniek dit prachtige project realiseren, samen met onze partners Planubouw, Hoppenbrouwers en Askové. M.J. Oomen riool- en betontechniek neemt alle grond- en betonwerk, de rioleringswerkzaamheden en de gehele coördinatie en projectleiding voor zijn rekening. Het project wordt uitgevoerd onder het Madaster Materialenpaspoort en zoveel mogelijk gerealiseerd met hergebruikte en circulaire bouwmaterialen. Half oktober zijn de werkzaamheden naar verwachting gereed.