icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 29 januari 2019

Nieuw circulair kantoor

Als nieuwe medewerker van M.J. Oomen Moerdijk (MJO) zijn er twee aandachtspunten die direct opvallen binnen het bedrijf: veiligheid en duurzaamheid. Goed, ondernemingen mogen zichzelf tegenwoordig best verplicht voelen om duurzaam te handelen, maar het daadwerkelijk ervan verweven in de dagelijkse bedrijfsvoering is meestal een tweede. Bij MJO zien we kansen in het idee van de circulaire economie, hierbij vormen de producten van vandaag, de grondstoffen voor de producten van morgen. Logisch dus dat we dit terug laten komen in ons product. Maar we gaan verder dan dat, want ook de inrichting van het nieuwe kantoor gebeurde ‘circulair’.

M.J. Oomen Moerdijk en circulaire economie

Het plan om te opereren binnen een circulaire economie is ontstaan in 2013. Vanaf dat moment hebben we bij M.J. Oomen de wens opgeschreven om geen druppel meer te verspillen en de watercyclus te sluiten. Dit kreeg uiteindelijk concreet vorm in het visiedocument dat werd opgesteld. Hierin is het doel opgenomen om bij te dragen een circulaire en zelfvoorzienende woonwijk. Dit visiedocument is terug te vinden op onze website.

 

Een concreet voorbeeld van een bijdrage aan de circulaire economie is De Biomakerij, een ecologische waterzuivering waarbij de watercyclus lokaal wordt gesloten. De eerste Biomakerij is inmiddels gerealiseerd bij de Abdij OLV van Koningshoeven (bekend van het biermerk La Trappe). Dit is tot stand gekomen door een co-creatie tussen M.J. Oomen riool- en betontechniek, Waterschap De Dommel en de bedenker van de technologie, Biopolus uit Hongarije. En, niet geheel onbelangrijk: het project kreeg van het publiek de Waterinnovatieprijs 2018, uitgereikt door de Unie van Waterschappen.

Circulaire kantoorinrichting

Dan terug naar de inrichting van het nieuwe kantoor in ons pand. M.J. Oomen Moerdijk groeit en daarmee ook het aantal medewerkers. Om deze medewerkers te voorzien van een passende werkplek hebben we een voormalig opslaggedeelte omgebouwd tot kantoorruimte. De winst is een grote werkruimte met zo’n twintig nieuwe werkplekken, twee afgesloten kantoren en een vergaderruimte. Op zich niet zo bijzonder. Dat wordt het pas als je kijkt naar de wijze waarop dit nieuwe kantoor is ontstaan.

 

Voor de totstandkoming van de nieuwe werkplekken is namelijk gebruik gemaakt van eerder gebruikte materialen en ook voor de inrichting zijn (bijna) geen nieuwe middelen aangeschaft. Van de vloerbedekking tot de bureaus en van de presentatieschermen tot de kasten, alles heeft al een eerder leven gehad. Het resultaat: geen extra belasting op het milieu.

 

Werken aan een circulaire economie doen we dus niet alleen bij ons product, maar we verweven het in alles wat we doen!