icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 02 juni 2020

Met renovatie 10 km Amersfoorts riool maakt M.J. Oomen Moerdijk rioolcyclus compleet

Deze week beginnen we met het renoveren van de riolering in de gemeente Amersfoort. In totaal repareren en renoveren we daar dit jaar 10 kilometer aan rioolbuizen. In een eerder stadium waren we al betrokken bij de rioolinspecties, digitale rapportage en het rioolbeheeradvies voor de gemeente. Met deze renovatieklus is de rioolcyclus, waarin alle expertises van M.J. Oomen Moerdijk samenkomen, compleet.

Minder CO₂-uitstoot en snelle doorlooptijd

Het werk is gegund op basis van een EMVI-aanbesteding. “Bij de aanbesteding om het rioolstelsel te renoveren, heeft de gemeente Amersfoort scherpe duurzaamheidseisen gesteld. Eisen die aansluiten bij onze ideeën en aanpak. We zijn dan ook blij dat ons plan er als beste uit kwam”, vertelt Wesley Teunissen, projectleider Rioolrenovatie bij M.J. Oomen Moerdijk. “Oude rioolbuizen zijn vaak beschadigd of poreus, bijvoorbeeld door het ingroeien van boomwortels. Wij plaatsen dan een nieuwe binnenwand, waardoor de buis weer 50 jaar mee kan. Deze methode heet relinen’’ aldus Wesley.


Doordat de betonnen rioolbuizen bij het relinen niet vervangen hoeven te worden, levert dit aanzienlijke milieuwinst op. Een ander groot voordeel is dat de straat niet opengebroken én dus niet opnieuw bestraat hoeft te worden. Ten opzichte van volledige vervanging van het riool bespaart de methode op transportbewegingen, materiaal en de inzet van materieel. Ook ondervinden omwonenden nu slechts beperkt overlast van het werk. Voor de opdrachtgever is deze methode tevens financieel gezien aantrekkelijker dan volledige vervanging.

Sluiten van de cyclus

Amersfoort is geen onbekende locatie voor M.J. Oomen Moerdijk. Ook in 2018 en 2019 hebben we grote delen van het riool gerenoveerd. Daarnaast voeren we sinds 2016 de rioolreiniging- en inspectiewerkzaamheden uit. Met het relinen maken we de cyclus van het rioolbeheer compleet. Een cyclus waarvoor alle expertises bij ons in huis zijn.


Die cyclus begint met de rioolinspectie, waarbij de staat van het riool digitaal in kaart wordt gebracht met haarscherpe videobeelden. Daaropvolgend bekijken de adviseurs de inspectiebeelden om deze te classificeren en de te nemen maatregelen vast te stellen. Als laatst is het de beurt aan de renoveurs, die het riool vakkundig renoveren. Daarmee wordt de levensduur van het riool met tenminste 50 jaar verlengd.