icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 27 mei 2020

Innovatieve inspectie-methodiek toegepast in Bergingskelders in Heusden

Ze werden aangelegd om de vuilemissie uit het riool te reduceren en zijn vaak een sluitstuk in het beheer en onderhoud: bergbezinkbassins. Het is inmiddels twintig jaar geleden dat ze werden aangelegd en nu reizen vragen als: wat is de huidige staat? Moeten we wel of niet periodiek reinigen? Reden voor de gemeente Heusden om mee te doen aan onze pilot met een innovatieve inspectietechniek. Tijd voor een drone-inspectie.

BBB drone 585x390.jpg

Inspecteren zonder de ruimte te betreden

De drone-inspectie is een globale inspectie methodiek en is daarmee uitermate geschikt voor het inspecteren in besloten ruimtes. Het maakt het fysiek betreden van de ruimtes overbodig en dat is een groot voordeel. De methodiek wordt in de industrie al veel toegepast voor tanks en koeltorens. Door enkele technische aanpassingen is deze methodiek nu ook uitermate geschikt voor globale inspecties of bij het vermoeden van een gebrek of lekkage. De techniek maakt het mogelijk om heel gericht te inspecteren.

De inspectieresultaten

Doel van de inspectie in Heusden, is het in beeld brengen van de huidige toestand van de bergingskelders. De resultaten zijn zeer positief. Het beeld is kraakhelder en superscherp. Ook bleken de bakken nog puntgaaf en zelfs veel schoner dan verwacht, terwijl sporen van gebruik duidelijk zichtbaar waren. De inspectieresultaten zijn vastgelegd conform de NEN-EN13508-2 en vertaald naar een onderhoudsadvies.

Positieve pilot

Naast dit positieve resultaat met betrekking tot de inspectie van de bassins, zijn we ook positief over de pilot met drone. Dat betekent dat we weer een stap dichterbij het implementeren van de drone zijn.