icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Kwaliteit van het riool inzichtelijk maken met KIC-HKF

Aan de hand van door ons ontwikkelde systematiek KIC-HKF maken we de conditie van het riool in een oogopslag inzichtelijk. Door het Kwaliteits Indicatie Cijfer en het Hard Kwaliteits Filter beoordelen wij de schade die inspecties aan de leiding hebben uitgewezen.

Hard Kwaliteit Filter

We starten met het bepalen van het HKF filter. Dit doen we door over het RIBx-bestand een filter te plaatsen. Dit filter geeft aan welke schadebeelden niet worden geaccepteerd op basis van de gestelde criteria. Wanneer we echter enkel deze criteria hanteren, maken we kleine schades mogelijk niet inzichtelijk. Indien dit vaak voorkomt, kan dit de uiteindelijke beslissing over de conditie van de leiding negatief beïnvloeden. Het KIC-cijfer vangt dit risico op. Hierbij krijgt ieder schadebeeld een ‘cijfer’ op basis van de ernst en omvang dus ook de lichtere schades. Een streng met zeer veel lichte schades komt dus niet voor in het HKF, maar wel in het KIC. Het cijfer geeft aan welke leidingen goed, matig, slecht of zeer slecht zijn. Het HKF laat zien welke details verantwoordelijk kunnen zijn voor deze conclusie. We zetten het KIC op de tekening ook om in een kleur, zo is de kwaliteit van de leiding in een oogopslag zichtbaar.