icon-arrow-right
HomeNieuws Unieke rioolreparatie uitgevoerd

Unieke rioolreparatie uitgevoerd

Persberichten

In het riool van de gemeente Heusden heeft Omni Relining - onderdeel van M.J. Oomen Leidingtechniek B.V. - met succes de grootse glasvezelkous reparatie van Nederland uitgevoerd. Het gaat om een zogeheten 'relining'. Hierbij wordt in het riool een enorme harskous opgeblazen die de binnenzijde van de riolering volledig bedekt. Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n grote harskous (ei-buis 1000/1500mm) is aangebracht.

 

UV relining in uitvoering

UV-Lichttrein

De kous wordt met een lier van beginput tot eindput het riool in getrokken. Hierna wordt deze met lucht stapsgewijs opgeblazen, zodat die zich in het profiel van de bestaande buis zet. Om de kous uit te harden wordt een UV-lichttrein gebruikt. Deze trein wordt door de kous getrokken. Doordat de kous met kunsthars voorzien van UV-receptoren is geïmpregneerd, komt het uithardingsproces op gang.

 

Tijdens het uitharden van de kous wordt de temperatuur, luchtdruk en treksnelheid gemeten. Bovengronds monitoren de operators deze gegevens.

Specialisme

De gemeente Heusden heeft zo'n 217 kilometer riool onder de grond liggen. Een flink deel daarvan, 22 kilometer, wordt nu gerenoveerd. Om het werk uit te voeren is gekozen voor Omni Relining. Omni Relining is specialist op het gebied van innovatieve renovatietechnieken voor het riool. De glasvezelkous die nu wordt aangebracht is daar een goed voorbeeld van. Hiermee wordt veel tijd en geld bespaard ten opzichte van traditionele rioolvervanging.
+