icon-arrow-right
HomeNieuws Brabantse bunkers uit WO I verplaatst door M.J. Oomen Groep

Brabantse bunkers uit WO I verplaatst door M.J. Oomen Groep

Actueel

In samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom heeft Aannemingsmaatschappij M.J. Oomen op woensdag 5 februari, onder grote landelijke media aandacht, een tweetal bunkers uit de Eerste Wereldoorlog verplaatst. Deze schuilkelders waren onderdeel van de verdedigingslinie die Nederland moest beschermen tegen een eventuele buitenlandse inval. De bijna honderd jaar oude bunkers zijn vrij zeldzaam, omdat bijna alle bunkers in de loop der jaren zijn verwijderd.
Bunker

Waarom verplaatsen?

De locatie van de twee betonnen manschaponderkomens oftewel bunkers zijn gelegen in een akkerland in Halsteren. De akkerbouwers ondervinden tijdens hun werkzaamheden hiervan veel hinder en daarom is besloten de bunkers te verplaatsen. Door middel van een hijskraan zijn de bunkers verplaatst naar de overkant van de weg, waar ze ook beter bereikbaar zijn voor belangstellenden.

Werkmethodiek

Om te voorkomen dat de bunkers tijdens het verplaatsen beschadigden, bracht M.J. Oomen een speciale hijsconstructie onder de objecten aan. Door middel van een 160-tons telescoopkraan zijn de bunkers verticaal getransporteerd. Met een dieplader zijn ze vijftig meter verder naar hun nieuwe locatie gebracht. Dezelfde telescoopkraan plaatste de bunkers vervolgens op hun nieuwe plek, waar ze hopelijk nog lang kunnen staan. Via deze actie toont de M.J. Oomen Groep haar sociale en maatschappelijke betrokkenheid bij de regio en draagt bij aan het behoud van een uniek stuk historisch erfgoed.

+