icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Het inzichtelijk maken van schades middels kwaliteitskaarten (KIC/HKF)

Aan de hand van kwaliteitskaarten maken we de conditie van een leidingstelsel in één oogopslag inzichtelijk. De basis hiervoor zijn de data die zijn verkregen uit een leidingsinspectie. Om deze inspectiegegevens om te zetten naar deze kwaliteitskaarten hebben we het KIC/HKF ontwikkeld. KIC staat hierbij voor Kwaliteits Indicatie Cijfer en HKF is het Hard Kwaliteits Filter. Middels dit KIC-cijfer en bijbehorende indicatiekleuren maken we bijvoorbeeld de conditie van het riool binnen uw gemeente eenvoudig inzichtelijk.

IB adviseert

Eerst bepalen we het HKF. Dit doen we door over het RIB-bestand een filter te plaatsen. Dit filter geeft aan welke schadebeelden niet worden geaccepteerd op basis van de gestelde criteria. Wanneer we echter enkel deze criteria hanteren, maken we kleine schades mogelijk niet inzichtelijk. Indien dit vaak voorkomt, kan dit de uiteindelijke beslissing over de conditie van de leiding negatief beïnvloeden. Het KIC-cijfer ondervangt dit. Hierbij krijgt ieder schadebeeld een ‘cijfer’ op basis van de ernst en omvang dus ook de lichtere schades. Een streng met zeer veel lichte schades komt dus niet voor in het HKF, maar wel in het KIC. Het cijfer geeft aan welke leidingen goed, matig slecht of zeer slecht zijn. Het HKF laat zien welke details verantwoordelijk kunnen zijn voor deze conclusie. We zetten het KIC op de tekening ook om in een kleur, zo is de kwaliteit van de leiding in een oogopslag zichtbaar.